Relaties (wat vernieuwende leiders anders doen #2)

Als er één ding is dat mij duidelijk is geworden uit mijn veldonderzoek naar vernieuwend leiderschap, is het belang dat vernieuwende leidinggevenden hechten aan relaties:

– de relatie met henzelf,
– de relatie met anderen en
– de relatie met de wereld om hen heen.

De relatie met jezelf is belangrijk omdat je energie wilt houden om anderen voor te gaan in verandering.
De relatie met anderen is belangrijk, omdat de vraagstukken waar we nu voor gesteld zijn te complex zijn om alleen te beantwoorden. We hebben elkaars denkkracht nodig om de beste aanpak te verzinnen voor die situaties.
De relatie met je omgeving is belangrijk omdat je als organisatie steeds afgestemd wilt blijven op de veranderingen in de buitenwereld.

Hoe geef je deze drie essentiële relaties vorm?
Het start met de relatie met jezelf. Die geef je vorm door regelmatig met jezelf te checken of je nog plezier hebt in je rol. Dat kun je pas doen als je op vakantie gaat, maar je kunt het ook simpelweg doen door in de auto op weg naar huis even vijf minuten te checken hoe het met jezelf gaat.

De relatie met de ander krijgt vorm in echt contact. In luisteren naar elkaar en in nieuwsgierig te zijn naar elkaar. In ruimte maken voor afwijkende standpunten, omdat daar misschien wel een puzzelstukje in zit dat jij nodig hebt om het vraagstuk waar je mee bezig bent op te lossen.

De relatie met de context heeft ook te maken met nieuwsgierigheid. Met op zoek te gaan naar wat er gebeurt in die buitenwereld. Naar veranderende klantwensen, nieuw technologie, geopolitieke verschuivingen die invloed gaan hebben op jouw organisatie.

Nieuwsgierigheid dus. Ga op zoek! Ga in gesprek met klanten, met stakeholders, met medewerkers die je gewoonlijk niet spreekt. Ontdek en kijk wat de ontdekkingstocht je aan informatie oplevert voor je volgende stap.

Zowel voor de relatie met jezelf als met de ander en de omgeving hoef je niet eerst een heel plan uit te denken. Gebruik je nieuwsgierigheid als kompas en zet gewoon de eerste stap. Die verandert je realiteit al. Kijk welke informatie die stap je oplevert en baseer daarop je volgende stap.

Veel plezier!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *